swiatmiodow.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Oto całkowicie nowa odsłona naszego miodowego sklepu Świat Miodów ❤️

Zmieniliśmy nie tylko logo i wygląd sklepu, ale również podejście do oferty.

Jesteśmy Światem Miodów, niech więc królują u nas miody i produkty pszczele! 

Dlaczego ŚwiatMiodów.pl?

Blog kategorie

Miód Rzepakowy

Miody z rzepaku kwitnącego na polskich polach

Po długiej, choć łagodnej zimie, wszyscy z nadzieją wypatrujemy pierwszych znaków wiosny. W marcu i kwietniu wciąż zdarzają się chłodne dni, ale rozkwitający rzepakiem maj sprawia, że natura odzyskuje kolory. Piękne żółte pola rzepakowe to jedna z ulubionych scenerii fotografów, dlatego przejeżdżając obok rzepaku nietrudno dostrzec suknię ślubną wśród żółtych kwiatów. Nieco większym wyzwaniem jest zauważenie pszczoły, dla której żółć rzepaku stanowi doskonały kamuflaż. Na przełomie kwietnia i maja pszczoły mają pełne odnóża roboty, gdyż pracowicie zbierają nektar z rzepaku ozimego, który później trafia w formie miodów do słoików. Drugie zbiory odbywają się w czerwcu i lipcu, kiedy to zakwita rzepak jary.

Czym wyróżnia się miód rzepakowy?

Miody rzepakowe to te, które misie lubią najbardziej. Właściwie to nie wiemy wiele o misiach, lecz doskonale znamy własne upodobania. Chyba nie ma takiej osoby, która nigdy w życiu nie próbowałaby miodu rzepakowego. To ten jasny, łagodny i bajecznie słodki. Dzięki swojej naturalnej słodyczy i charakterystycznym nutom rzepaku miód rzepakowy powszechnie wykorzystywany jest w kuchni – jako dodatek do herbaty, kawy czy wypieków.

Dlaczego miody rzepakowe tak szybko krystalizują?

Podczas gdy inne miody możemy kupić w postaci płynnej lub stałej, jasnokremowe miody rzepakowe najczęściej dostępne są wyłącznie w formie skrystalizowanej. Dlaczego? Tajemnica tkwi w niskiej zawartości wody oraz wysokim stosunku glukozy do fruktozy. Taka mieszanka sprawia, że nawet w ciągu kilku dni po zbiorach miód rzepakowy zaczyna się krystalizować i przybierać bardzo twardą konsystencję. W związku z tym większość pasiek kremuje lub delikatnie dekrystalizuje miód rzepakowy przed rozlaniem. Warto pamiętać o tym, że miód można łatwo przegrzać, co może prowadzić do utraty jego cennych właściwości. Aby mieć pewność, że nie doszło do przegrzania miodu podczas dekrystalizacji, wybieraj wyłącznie miody rzepakowe z najlepszych polskich pasiek, takich jak Jakubiec, BeeBee Nikończuk, Barć Kamianna czy Pszczelarium.

{hook h='PShowBlogGetHook' id_hook='1'}

Powiązane artykuły blogowe
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl