Miód Rzepakowy

Łącznie produktów: 6
18,90 zł

To jeden z najpopularniejszych miodów w naszym kraju. Bardzo szybko krystalizuje, łagodny w smaku i zapachu.

19,90 zł

Miód rzepakowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.

49,90 zł

Miód rzepakowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.

36,49 zł

Przepyszny, naturalny miód rzepakowy.

53,90 zł

Miód rzepakowy z malowniczo położonych terenów Warmii i Mazur.

47,90 zł

Przepyszny, naturalny miód rzepakowy.



Miody z rzepaku kwitnącego na polskich polach

Po długiej, choć łagodnej zimie, wszyscy z nadzieją wypatrujemy pierwszych znaków wiosny. W marcu i kwietniu wciąż zdarzają się chłodne dni, ale rozkwitający rzepakiem maj sprawia, że natura odzyskuje kolory. Piękne żółte pola rzepakowe to jedna z ulubionych scenerii fotografów, dlatego przejeżdżając obok rzepaku nietrudno dostrzec suknię ślubną wśród żółtych kwiatów. Nieco większym wyzwaniem jest zauważenie pszczoły, dla której żółć rzepaku stanowi doskonały kamuflaż. Na przełomie kwietnia i maja pszczoły mają pełne odnóża roboty, gdyż pracowicie zbierają nektar z rzepaku ozimego, który później trafia w formie miodów do słoików. Drugie zbiory odbywają się w czerwcu i lipcu, kiedy to zakwita rzepak jary.

Czym wyróżnia się miód rzepakowy?

Miody rzepakowe to te, które misie lubią najbardziej. Właściwie to nie wiemy wiele o misiach, lecz doskonale znamy własne upodobania. Chyba nie ma takiej osoby, która nigdy w życiu nie próbowałaby miodu rzepakowego. To ten jasny, łagodny i bajecznie słodki. Dzięki swojej naturalnej słodyczy i charakterystycznym nutom rzepaku miód rzepakowy powszechnie wykorzystywany jest w kuchni – jako dodatek do herbaty, kawy czy wypieków.

Dlaczego miody rzepakowe tak szybko krystalizują?

Podczas gdy inne miody możemy kupić w postaci płynnej lub stałej, jasnokremowe miody rzepakowe najczęściej dostępne są wyłącznie w formie skrystalizowanej. Dlaczego? Tajemnica tkwi w niskiej zawartości wody oraz wysokim stosunku glukozy do fruktozy. Taka mieszanka sprawia, że nawet w ciągu kilku dni po zbiorach miód rzepakowy zaczyna się krystalizować i przybierać bardzo twardą konsystencję. W związku z tym większość pasiek kremuje lub delikatnie dekrystalizuje miód rzepakowy przed rozlaniem. Warto pamiętać o tym, że miód można łatwo przegrzać, co może prowadzić do utraty jego cennych właściwości. Aby mieć pewność, że nie doszło do przegrzania miodu podczas dekrystalizacji, wybieraj wyłącznie miody rzepakowe z najlepszych polskich pasiek, takich jak Jakubiec, BeeBee Nikończuk, Barć Kamianna czy Pszczelarium.

{hook h='PShowBlogGetHook' id_hook='1'}

Góra