Infolinia
663 11 11 22
Darmowa dostawa
Brakuje Ci 329,00 zł DOSTAWA GRATIS!
Shopping Cart
Brak produktów
Ładowanie...
Popularne wpisy
Posiada łagodny smak i delikatny aromat. Pod względem wartości odżywczych przewyższa miody nektarowe zawartością związków mineralnych.
Miód spadziowy z drzew iglastych, to król wśród polskich miodów. Jego smak łagodny i wonny przypomina zapach lasu jodłowego. Pozyskiwany jest przez pszczoły ze spadzi roślin iglastych takich jak: jodła świerk, sosna i modrzew.
Posiada łagodny smak i delikatny aromat. Pod względem wartości odżywczych przewyższa miody nektarowe zawartością związków mineralnych.
Miody spadziowe są bogatsze w substancje mineralne i organiczne pochodzenia roślinnego niż miody nektarowe, gdyż powstają z soku roślinnego pobranego i odfiltrowanego z części białek przez mszyce lub czerwce.
Miody spadziowe są bogatsze w substancje mineralne i organiczne pochodzenia roślinnego niż miody nektarowe, gdyż powstają z soku roślinnego pobranego i odfiltrowanego z części białek przez mszyce lub czerwce.
Posiada łagodny smak i delikatny aromat. Pod względem wartości odżywczych przewyższa miody nektarowe zawartością związków mineralnych.
Miody spadziowe nie powstają z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów. Spadź, nazywana też rosą miodową, jest bowiem przetworzonym przez owady sokiem drzewnym, który mszyce, czerwce i miodówki pozostawiają na igłach i liściach. Dzięki temu, że owady trawią jedynie białka z soku, spadź jest bogata w cukry, które przyciągają pszczoły. Robotnice zbierają spadź ze świerka, modrzewia, jodły, dębu, klonu, lipy lub innych drzew, a następnie transportują ją do ula, skąd później trafia do słoików. Alternatywą dla czystego miodu spadziowego jest miód nektarowo-spadziowy będący połączeniem obu rodzajów miodu.
Pszczoły produkują miody spadziowe z rosy miodowej pozyskiwanej w lasach, dlatego można w nich wyczuć łagodny zapach żywicy i igliwia. W związku z tym, że pszczoły pozyskują spadź z wielu gatunków drzew, wyróżniamy miody spadziowe iglaste i liściaste. Te pierwsze cechują się łagodnym smakiem i ciemnym kolorem z zielonkawym lub szarym odcieniem. Miód spadziowy iglasty jest mało słodki, niekiedy gorzkawy lub kwaśny. Z kolei miód ze spadzi liściastej ma złocistożółty kolor, a jego cechą szczególną jest przyjemny kwiatowy zapach i specyficzny, nieco żywiczny smak. Co ciekawe, pszczoły zbierają spadź tylko w najczystszych lasach, co sprawia, że miody spadziowe są tak zdrowe i popularne.
Wiemy już, że miody spadziowe pachną łagodnie lasem lub kwiatami i są mało słodkie lub żywiczne w smaku. Jednak nie ulega wątpliwości, że różnią się od popularnych miodów nektarowych, które chętnie dodajemy do mleka, herbaty czy wypieków. Czy miód spadziowy też znajduje zastosowanie w kuchni? Oczywiście, że tak! Szczególnie popularna jest jego iglasta odmiana, która doskonale komponuje się z herbatami czarnymi i ziołowymi, korzennymi ciastami, mlecznymi koktajlami czy owocowymi owsiankami. Miód spadziowy możemy także wykorzystywać jako składnik sosu miodowo-musztardowego czy marynaty do mięs.