Miody Świata

Miody smakowe z Grecji, Włoch, Francji, Hiszpanii czy Bułgarii, wszystkie znajdziesz z naszym sklepie. Większość gatunków zagranicznych miodów nie występuje w Polsce, choćby bardzo popularny wśród dzieci miód pomarańczowy, czy Tymiankowy - o niepowtarzalnym aromacie. Ciekawą propozycją są również miody spadziowe - cenione za właściwości zdrowotne, spadź piniowa w Polsce nie występuje a czysty miód spadziowy jodłowy jest trudno dostępny - inaczej jest w Grecji gdzie pszczoły z łatwością znajdują pożytki tego rodzaju.

Łącznie produktów: 34
52,49 zł

Zdecydowany i aromatyczny, najwyższa kwasowość ogólna pośród europejskich miodów nektarowych sprawia, iż miód ten subiektywnie wydaje się być mniej słodki i wyraźnie kwaskowy.

107,90 zł

Zdecydowany i aromatyczny, najwyższa kwasowość ogólna pośród europejskich miodów nektarowych sprawia, iż miód ten subiektywnie wydaje się być mniej słodki i wyraźnie kwaskowy.

(4)
96,49 zł

To najlepszy miód pochodzący z greckiej natury. Charakteryzuje się mocnym, trwałym smakiem o intensywnych właściwościach aromatycznych i jasnobursztynowym kolorze.

(1)
55,49 zł

To najlepszy miód pochodzący z greckiej natury. Charakteryzuje się mocnym, trwałym smakiem o intensywnych właściwościach aromatycznych i jasnobursztynowym kolorze.

30,90 zł

To najlepszy miód pochodzący z greckiej natury. Charakteryzuje się mocnym, trwałym smakiem o intensywnych właściwościach aromatycznych i jasnobursztynowym kolorze.

(1)
21,90 zł

Na kwitnących zboczach i greckich równinach pszczoły zbierają nektar z różnych dzikich kwiatów i ziół, z których wiele jest uznawanych za endemiczne I unikalne.

42,49 zł

Miód z drzewa truskawkowego, inaczej mówiąc Chruściny Jagodnej (Arbutus Honey) pozyskiwany jest z wiosennych kwiatów, a jego wysoka wartość odżywcza (podobna do miodu wrzosowego) sprawia, że ​​jest wyjątkowo odpowiedni do stymulacji naszego organizmu.

26,90 zł

Miód z drzewa truskawkowego, inaczej mówiąc Chruściny Jagodnej (Arbutus Honey) pozyskiwany jest z wiosennych kwiatów, a jego wysoka wartość odżywcza (podobna do miodu wrzosowego) sprawia, że ​​jest wyjątkowo odpowiedni do stymulacji naszego organizmu.

(1)
74,90 zł

Ten rodzaj miodu jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowo -sosnowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”.

(1)
39,90 zł

Ten rodzaj miodu jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowo -sosnowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”.

26,90 zł

Ten rodzaj miodu jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowy -sosnowy spadźowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”.

25,90 zł

Wiosenny miód pomarańczowy pochodzi głównie z kwiatów pomarańczy z drzew pomarańczowych, ale zazwyczaj zawiera również pyłki innych gatunków cytrusów. Zazwyczaj jasny i łagodny w smaku, ze świeżym zapachem i lekkim cytrusowym smakiem.

(1)
38,90 zł

Wiosenny miód pomarańczowy pochodzi głównie z kwiatów pomarańczy z drzew pomarańczowych, ale zazwyczaj zawiera również pyłki innych gatunków cytrusów. Zazwyczaj jasny i łagodny w smaku, ze świeżym zapachem i lekkim cytrusowym smakiem.

77,90 zł

Wiosenny miód pomarańczowy pochodzi głównie z kwiatów pomarańczy z drzew pomarańczowych, ale zazwyczaj zawiera również pyłki innych gatunków cytrusów. Zazwyczaj jasny i łagodny w smaku, ze świeżym zapachem i lekkim cytrusowym smakiem.

81,90 zł

Na dziewiczym terenie słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias pozyskiwany jest jeden z najbardziej nieocenionych miodów greckiej natury.

44,49 zł

Na dziewiczym terenie słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias pozyskiwany jest jeden z najbardziej nieocenionych miodów greckiej natury.

(1)
27,90 zł

Na dziewiczym terenie słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias pozyskiwany jest jeden z najbardziej nieocenionych miodów greckiej natury.

30,90 zł

Miód Wrzosowy to produkt o dużej wartości odżywczej, dzięki czemu doskonale nadaje się do stymulacji naszego organizmu. Ma charakterystyczny pełny smak gorzkiego cukierka i zawiera w sobie wszystkie intensywne ziemiste zapachy kwiatów wrzosu.

52,49 zł

Miód Wrzosowy to produkt o dużej wartości odżywczej, dzięki czemu doskonale nadaje się do stymulacji naszego organizmu. Ma charakterystyczny pełny smak gorzkiego cukierka i zawiera w sobie wszystkie intensywne ziemiste zapachy kwiatów wrzosu.

(1)
91,90 zł

Miód Wrzosowy to produkt o dużej wartości odżywczej, dzięki czemu doskonale nadaje się do stymulacji naszego organizmu. Ma charakterystyczny pełny smak gorzkiego cukierka i zawiera w sobie wszystkie intensywne ziemiste zapachy kwiatów wrzosu.

(1)
88,90 zł

Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.

(1)
43,90 zł

Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.

(1)
30,80 zł

Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.

30,80 zł

Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.

(1)
54,49 zł

Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.

(1)
94,49 zł

Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.

(1)
39,68 zł

Miód kasztanowy pochodzi z nektaru i spadzi kasztanowca zwyczajnego i kasztana jadalnego. Jego smak jest specyficzny – wyraziście słodko-gorzki, ostro ziołowy, lekko garbnikowy. Posiada fascynujący aromat, idealnie się komponuje z serami pleśniowy i UWAGA – kawą.

61,80 zł

Miód akacjowy posiada bardzo jasną barwę i bardzo słodki smak, charakteryzuje go intensywny zapach, polecany do słodzenia potraw, deserów i napojów.

24,99 zł

Miód kwiatowy z koncentratem mleczka pszczelego.

33,99 zł

Ekologiczny miód z kolendry, charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem.

48,07 zł

Miód pozyskiwany późnym latem w Hiszpanii. Charakteryzuje się niesamowitą konsystencją, i delikatnym, subtelnym aromatem korzennym.

38,00 zł

Miód rozmarynowy należy do miodów wyjątkowych i rzadko w Polsce spotykanych. Ziołowym smakiem zachwyci nawet największych miodowych smakoszy. Dlatego kupujcie go, dopóki jest w ofercie.

41,77 zł

Ekologiczny miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych rodzajów miodu. Świetny do gorących napojów, pieczywa i ciastek.

36,00 zł

Miody wielokwiatowe niczym nas już nie zaskoczą, prawda? Nic bardziej mylnego, miód wielokwiatowy z pasieki Apisierra jest wyjątkowy, ponieważ dominuje w nim nuta tymianku i rozmarynu, zapewniając naszym kubeczkom smakowym wyjątkowy bukiet smakowych.



Pisana i malowana historia miodu

Miody znane są ludzkości niemal od zarania dziejów. W czasach starożytnych znali je Grecy, stosowane były w starożytnych Indiach, Rzymie czy na Bliskim Wschodzie. Z ich cudownych właściwości korzystała choćby przepiękna królowa i bogini hellenistycznego Egiptu, słynna Kleopatra. Z podań i ksiąg wynika, że sztuka pszczelarstwa znana była w Chinach od tak dawna, że nikt nie pamięta, kiedy i przez kogo została zapoczątkowana. Szacuje się, że miody znane są człowiekowi co najmniej 8 tysięcy lat, czego dowodzą naskalne malowidła przedstawiające zbieraczy miodu, zlokalizowane w hiszpańskich jaskiniach Arkana. Trudno się temu dziwić, wszak miód należy do najsłodszych i najpyszniejszych produktów pochodzenia zwierzęcego. To nie tylko ukochana przekąska łasuchów pokroju Kubusia Puchatka, ale całe spektrów właściwości prozdrowotnych, z których ludzkość korzysta od wieków.

 

Gdzie występuje miód?

Najprostsza z odpowiedzi, jaka ciśnie się na usta, to „wszędzie tam, gdzie żyją pszczoły”, ale nie jest to do końca zgodne z prawdą. Pszczoły dzielą się na miodne oraz dzikie. Te pierwsze – hodowlane – produkcją miodu „zajmują się zawodowo”, te drugie (w samej Polsce to ponad 470 gatunków) nie produkują go wcale, lub niewiele. Wprawdzie na świecie w dalszym ciągu znajdziemy miejsca, w których miód pozyskiwany jest od dziko żyjących pszczół, ale tych miejsc jest stosunkowo niewiele. Najciekawszym przykładem jest chyba Nepalski miód o halucynogennych właściwościach, wytwarzany przez himalajskie pszczoły olbrzymie. Miód z Nepalu należy do najrzadszych i najdroższych na świecie (pół kilo kosztuje kilkaset złotych). Zbierany z narażeniem zdrowia oraz życia przez mężczyzn z plemienia Kulung. Ci niezwykle odważni ludzie wspinają się na granitowe skarpy, na których (kilkadziesiąt metrów nad ziemią) zawieszone są ule opływające w ten nigdzie więcej niespotykany miód. Niemniej jednak to właśnie pszczoły miodne stanowią główne źródło produkcji miodu delektowaniem, którego oddajemy się z takim zapałem. Pytanie, gdzie możemy je znaleźć? To bardzo proste, tam, gdzie żyją pszczelarze. Miód wytwarzany jest na wszystkich kontynentach, zapewne z wyjątkiem Antarktydy. Na terenie większości państw europejskich, w różnych regionach obu ameryk, Australii i Oceanii, Azji, a nawet Afryki. W zależności od regionu, klimatu, pory zbiorów, gatunku pszczół, a nawet rodzaju gleby, może różnić się pochodzeniem, zawartością nektarów, właściwościami prozdrowotnymi, ale przede wszystkich barwą, aromatem oraz konsystencją. Wydaje się, że to właściwy moment na omówienie każdego z „miodowych kontynentów”. Zapraszam!

Ekzotyczne miody świata, to ogromna różnorodność smaków i gatunków!

 

Europa pełna miodowych smaków i gatunków

Europa słynie z ogromnego bogactwa miodów, co widać choćby po naszym mlekiem i miodem płynącym kraju. W ofercie polskich pszczelarzy znajdziemy kilkanaście popularnych gatunku miodu i drugie tyle unikalnych smaków, występujących sporadycznie, nie każdego roku i nie w każdym regionie. Zostawmy jednak polskie miody w spokoju, szczególnie że temat ten jest mocno eksploatowany na naszym blogu. Zajmiemy się miodami świata, ale pochodzącymi z innych, niekiedy bardzo od siebie odległych rejonów Europy. Nawet takich, które geograficznie znajdują się na pograniczu Europy i Azji. Do nich zaliczyć możemy choćby Gruzję, słynącą nie tylko z wina i chaczapuri, ale również różnorodności miodowych smaków, od miodów kasztanowych i łąkowych, po miody cytrusowe z terenów Adżarii. Niemal po drugiej stronie Europy, w obszarze Morza Śródziemnego znajdziemy kilka Państwa o bardzo różnorodnej i szerokiej ofercie miodów gatunkowych. Przede wszystkim słoneczną Grecję, słynącą z dobrodziejstwa miodów spadziowych (w tym gatunkowych miodów z jodły i sosny), tymiankowych, kasztanowych oraz wrzosowych. Dla wielu z Was miody greckie należą do najlepszych na świecie i mówiąc całkowicie szczerze, trudno się z tą opinią nie zgodzić – są przepyszne. Wiemy to z autopsji, dlatego w naszym sklepie znajdziecie ofertę prawdziwych greckich miodów Melidoron. Znajdziecie tu również miody hiszpańskie, reprezentowane przez markę Apisierra, w której prym wiodą naturalne miody z lawendy, tymianku oraz rozmarynu.

Nie możemy zapominać również o miodach z Włoch, miodach hiszpańskich, a szczególnie miodach francuskich, reprezentowanych przez cudowanie aromatyczny, aksamitny i wyborny miód Lawendowy, z którego słyną Prowansalskie Pasieki i nie tylko. W tej części Europy znajdziemy przede wszystkim gatunki miodów, których na próżno szukać w ofercie polskich Pasiek. Miód z eukaliptusa, nektaru kwiatów kasztanowca jadalnego, przeróżnych gatunków cytrusów (miód z mandarynki, miód z pomarańczy, miód cytrynowy), a także pokrewne z naszymi, miody wrzosowe czy spadź iglasta, ale smakujące w odmienny sposób, charakterystyczny dla klimatu śródziemnomorskiego. W Portugalii z kolei spotkamy miód z drzewa chleba świętojańskiego oraz miody słonecznikowe. Te ostatnie popularne są również u naszego zachodniego sąsiada, na terenie Niemiec. Dominują tam smaki podobne do rodzimych, z tą różnicą, że nasza oferta jest znacznie bogatsza w miody gatunkowe. Niemcy słyną przede wszystkim z miodowej klasyki (miód rzepakowy, wielokwiatowy), podobnie jak sąsiadujący z nimi Austriacy. Na opisanie wszystkich dostępnych w Europie gatunków miodów nie mamy czasu, dlatego pominąć musimy miody z Bałkanów (między innymi miód słonecznikowy), czy miody Skandynawskie (miód z krzaka szakłaka czy lukrecji). Czas przenieść się na kolejny kontynent, tym razem do Ameryki Północnej.

 

Ameryka Północna i środkowa – nie do końca wykorzystany miodowy potencjał

Polscy konsumenci niezwykle rzadko mają do czynienia z miodami pochodzącymi z Ameryki Północnej. Rzecz nie w odległości, skoro tak chętnie sprowadzamy miody choćby z Nowej Zelandii. Problem w tym, że USA, czyli zdecydowanie największy kraj Ameryki Północnej koncentruje się na imporcie miodu, a nie własnej produkcji. W 2020 roku USA wyprodukowało niespełna 60 tysięcy ton miodu, importując w tym samym czasie prawie 200 tysięcy ton, co stanowi ponad trzykrotność własnej produkcji. Na szczęści i tam znajdziemy kilka naprawdę ciekawych miodów gatunkowych. Spośród nich na szczególne wyróżnienie zasługuje miód z tulipanowca amerykańskiego, uważanego za jedną z najbardziej miododajnym roślin Ameryki Północnej. Wyjątkowy jak na miody wiosenne, tak w smaku, jak i barwie. Głęboki, mocny intensywny, o wyraźnie ciemniejszym kolorze. Jeszcze bardziej unikalnym, a przy okazji bardzo trudnym w pozyskaniu jest Sourwood Honey, miód uznawany przez wielu za smakowy rarytas. Pochodzi z nektaru kwiatów kwaśnodrzewa konwaliowego, rośliny porastającej Pensylwanię Północną Karolinę i Wirginię. W smaku wyraźnie pikantny, z odczuwalną nutą korzenną i dodatkiem anyżu.

Wspominając o Stanach Zjednoczonych, nie można zapomnieć o miodzie prosto z cudownych Hawajów. Miód macadamia pozyskiwany z kwiatów drzewa macadamia (macadami integrifolia), rośliny dla tego regionu charakterystycznej. Cechuje go karmelowy, lekko orzechowy smak, krystalicznie czysta struktura oraz ciemnobursztynowa barwa. Niestety nigdy nie mieliśmy żadnego z tych miodów gatunkowych w naszej ofercie, ale wprowadzimy, kiedy tylko nadarzy się okazji.

Po sąsiedzku znajduje się Kanada, której produkcja roczna miody porównywalna jest z naszą i wynosi około 35 tysięcy ton. Głównym miodem Kanadyjskim jest pospolity rzepak, chociaż nie brakuje również miodu z koniczyny, lucerny oraz… jakże by inaczej miodów borówkowych. Nie zapominajmy również o Meksyku, drugim największym sąsiedzie Stanów Zjednoczonych. Niestety w Europie — w tym również Polsce — najczęściej spotykanym miodem Meksykańskim jest miód wielokwiatowy. Pomimo bogactwa cytrusów, plantacji avocado i innych pożytków, miody gatunkowe są w odwrocie, albo z różnych przyczyn nie docierają do nas w czystej, gatunkowej postaci. Szkoda, szczególnie że Meksyk ma tradycje miodowe sięgające jeszcze czasów Majów oraz Azteków.

Pszczelarstwo rozwineło się na całym niemal świecie. Dotyczy większości kontynentów, gdzie pozyskiwane są najróżniejsze gatunkowe miody świata!

Ameryka Południowa – bogactwo flory i miodowej różnorodności

Kontynent ten, to nie tylko niesamowicie ciekawy miks kulturowy, ale również nieprzebrane bogactwo fauny oraz flory, obiecujące dużą różnorodność miodów gatunkowych. Niestety i w tym przypadku na nasz rynek docierają głównie miody wielokwiatowe opatrzone zazwyczaj nazwą kraju pochodzenia jak na przykład Miód Argentyński, Miód z Boliwii czy Miód z Peru. Te nietypowe miody wielokwiatowe są mieszanką najróżniejszych, często egzotycznych roślin, dlatego ich smak odbiega od tego, co oferują rodzime wielokwiaty. Nas jednak interesują miody gatunkowe, nawet jeśli na polskim rynku jest ich tyle, co zwyczajowo miodu w garnuszku Kubusia Puchatka.
Przytoczymy tu dwa przykłady, zaczynając od największego kraju Ameryki Południowej, stolicy samby i zdecydowanie największego producenta kawy – Brazylii. A skoro tak, to wybór naszego pierwszego miodu gatunkowego jest chyba oczywisty? Czym byłby miody świata, gdyby nie miód z kwiatów kawy? W swoim czasie był jednym z najsmaczniejszych i najbardziej prestiżowych miodów w naszej ofercie i postaramy się, żeby niedługo ponownie do niej zawitał. Pomimo rozległych plantacji, miód z kwiatów kawy należy zaliczyć do grona miodów rzadkich. Pobrzmiewa w nim nuta karmelu oraz wyraźny posmak i aromat kawowy. Na Państwa uwagę zasługuje również miód z kakaowca – nie mylić z dostępnymi w Polsce mieszankami miodu z kakao. Miód z kakaowca wytwarzany jest nie tylko w Ameryce Południowej i stanowi nie lada rarytas.

Przejdźmy teraz do największego w Ameryce Południowej i jednego z największych na świecie producentów miodu naturalnego, kraju słynnego Diego Maradonny – Argentyny! Niewiele osób wie, że Argentyna jest drugim co do wielkości producentem miodu (po Chinach) z produkcją dochodzącą w ostatnich latach do ponad 100 tysięcy ton rocznie. Nie mówimy tu o półamatorskich pasiekach, jakich wiele znajdziemy na naszym „boisku”, tylko w pełni profesjonalnej produkcji oraz ponad 33 000 pasiekach! Pszczelarskie portfolio Argentyny jest bardzo bogate i różnorodne, podobnie jak porastająca jej tereny flora. Do najpopularniejszych smaków należy miód z dyni, miód z kwiatów bawełny, miód z lucerny, nostrzyka czy koniczyny. Prócz tego miody z drzew owocowych oraz endemicznych roślin jak korab, mir czy goździkowiec. Niestety próżno tych smaków szukać w ofercie polskich sklepów. Jak widać, miody świata posiadają nie jedno oblicze.

Australia i Oceania – tam gdzie zakwitają krzewy manuka

Tak naprawdę, to krzewy manuka zakwitają w Nowej Zelandii, która słynie z cudownie prozdrowotnych miodów Manuka. O miodzie Manuka napisano i powiedziano już niemal wszystko, z czego wiele na naszym blogu. To obecnie najbardziej znany miód na świecie, a jego sława wynika z dobroczynnych właściwości, które sprawiły, że stał się dumą, a jednocześnie bardzo wartościowym towarem eksportowym. Krzew Manuka jest endemiczną rośliną Nowozelandzką i jako taka nie chce się przyjąć nigdzie indziej, a przynajmniej nie z odpowiednim skutkiem. Australia może pozazdrości swojemu sąsiadowi takiego miodu, co wcale nie oznacza, że sama nie mam w tym obszarze nic do zaoferowania. Porastające ją rośliny podobne do krzewów Manuka, nazywane są drzewem herbacianym. Z nich pszczoły wytwarzają miód o zbliżonych walorach smakowych (wyczuwalnie cierpki, intensywny, słodki), ale o dużo mniejszych właściwościach prozdrowotnych. Kontynent ten jest skarbnicą unikalnych gatunkowo miodów, z których część można od czasu do czasu spotkać również w naszej ofercie. Zaliczyć możemy do nich miód z kwiatów drzewa Red Gum, miód Rewa Rewa, a także wybitnie smaczny, pikantny i intensywny, ale bardzo rzadki Tasmański miód z drzewa skórzanego. W Australii tradycyjnie spotkać można również miód z Eukaliptusa, ale ten, który spotkać można w Świecie Miodów, pochodzi zazwyczaj z rejonów Morza Śródziemnego. Miody świata to bogactwo, które swą różnorodnością obejmuje również pozostałą część kontynentu, wliczając w to wiele mniejszych oraz większych wysp. Dziś się nimi zająć nie możemy, ale i tam możemy zapewne znaleźć wiele unikalnych miodów gatunkowych. 

Miody świata - pogactwo miodowych smaków!

Afryka – czy na pustyni „rosną” miody?

Zacznijmy od tego, że w Afryce, pomimo upałów i pory suchej, potencjalnie więc niesprzyjających pszczelarstwu warunków, miód jest znany, ceniony i zbierany od kilku tysięcy lat! Nie tylko miód zresztą, bo również wosk pszczeli. Ostatnie doniesienia naukowców potwierdzają, że rdzenna starożytna ludność tego kontynentu, lud Nok zamieszkujący Zachodnią Afrykę, już 3,5 tysiąca lat temu parał się zbieraniem miodu oraz wosku pszczelego. Nas jednak bardziej nurtuje pytanie, jak to wygląda obecnie, a wygląda tak, że Afryka do dziś uznawana jest za kontynent o ogromnym, w większości niewykorzystanym pszczelarsko potencjale. Odpowiednie warunki klimatyczne to jedno, odpowiednia wiedza oraz chęć do rozwoju pszczelarstwa, to coś zupełnie innego. Dziś posłużymy się przykładem RPA – państwa miodowo samowystarczalnego, które zrzesza ponad 3000 pszczelarzy, z czego większość to niewielkie rodzinne pasieki, ale zdarzają się również potentaci. Najbardziej znaczące jest to, że pszczoły w RPA stanowią główny, jeśli nie jedyny sposób zapylania kilkudziesięciu rodzajów upraw! Są dla rolnictwa niezbędne, a samo pozyskanie miodu i pozostałych produktów ich pracy stanowi niejako dodatek. Niemniej jednak Afryka słynie z kilku bardzo ciekawych miodów gatunkowych, takich jak miód Rewarewa, miód eukaliptusowy, a także gatunków, których nie sposób znaleźć gdziekolwiek indziej. Do takich należą miód Bore oraz biały miód Tigray zbierane w Etiopii, czy miód Ogiek produkowany z nektaru kwiatów rośliny dombeya goetzeni. Egzotycznych miodów gatunkowych pozyskiwanych z endemicznych rośli jest w Afryce co niemiara, większość z nich jest nam – Europejczykom – niestety całkowicie nieznana. Do Europy, w tym Polski trafia wiele miodów z całego świata, ale Afrykańskie miody stanowią prawdziwą rzadkość. 

 

Azja – czyli Chińskie miody deklasujące konkurencję

Jeśli mówimy o Azji, to możemy, a wręcz musimy wspomnieć o wyjątkowych, całkowicie naturalnych miodach gatunkowych, jak wymieniony już miód halucynogenny z Nepalu, ale…

Produkcja miodów w Azji i na świecie zdominowana została przez Chiny. Warto wspomnieć o tym, że Chiny wytwarzają rocznie ponad 500 tysięcy ton miodu naturalnego, nie wspominając o miodowych substytutach zalewających rynki światowe i stanowiących wielomilionowy biznes. Bądźmy szczerzy, miód z Chin psuje rynek w Polsce (jak i wielu innych krajach), ponieważ wiele firm stosuje go jako zamiennik naturalnych miodów rodzimych i nazywa gatunkowym miodem polskim. Niestety miodom z Chin sporo do tego miana brakuje. Często są zanieczyszczone pestycydami albo produkowane z roślin modyfikowanych genetycznie. Finalnie, znacząca część z nich posiada marginalne właściwości prozdrowotne. Dlatego też należy bardzo uważać na to, skąd pochodzi miód, który zamierzamy kupić i spożywać. Jeśli spoza UE, jest duża szansa, że… to nie jest miód.

Oczywiście Azja to nie tylko miody chińskie. Co więcej, nawet wśród nich znajdą się miody gatunkowe, co do których wątpliwości mieć nie mogą najwięksi koneserzy miodów. Lepiej jednak nie ryzykować, koncentrując zainteresowanie na innych krajach jak Japonia, Korea, Tajlandia, Filipiny itp. Japonia jest stosunkowo słabym przykładem, ponieważ należy do krajów, które miód głównie importują. Pod tym względem jest trzecia na świecie, nie tyle ze względu na brak pożytków czy odpowiedniego klimatu, ile z powodu bardzo mało rozwiniętej struktury i kultury pszczelarskiej. W Japonii do najbardziej popularnych miodów gatunkowych należą różne odmiany miodów wielokwiatowych, miód akacjowy czy miód z kasztanowca. Co innego w innych krajach, gdzie króluje egzotyczna różnorodność. W Tajlandii znajdziemy miód z owoców longan nazywanych potocznie smoczym okiem, czy popularny i dostępnych sporadycznie nawet w naszym sklepie miód z liczi. Tam i nie tylko tam, bo również w Malezji i na Filipinach spotkać można również miód tualang pozyskiwany z nektaru kwiatów drzewa tualang. Takich przykładów i gatunków miodów świata jest znaczni więcej, ale tyle na razie musi Wam wystarczyć.

Jeśli macie wiedzę albo próbowaliście innych, ciekawych miodów świata, niespotykanych i egzotycznych, koniecznie podzielcie się tym z nami mailowo. Chętnie o nich usłyszymy, napiszemy, a być może – jeśli będzie okazja – sprowadzimy do naszego sklepu z miodami świata i nie tylko. Świat jest bogaty w gatunkowe miody, o których większość z nas nigdy nawet nie słyszała, tak jak fani miodów z Ameryki Południowej lub Azji mogli nigdy nie słyszeć o naszych słynnych miodach lipowych czy gryczanych.

Góra