Manufaktura Czekolady

Manufaktura Czekolady, to pionier w Polsce, w której czekolada jest produkowana ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Cały proces produkcji ma miejsce pod jednym dachem. Tylko tak możemy zagwarantować niespotykany, intensywny smak prawdziwej czekolady. W naszych tabliczkach nie używamy proszku kakaowego lub innych półproduktów. To dokładnie tak, jak z sokiem wyciśniętym prosto z owocu – jest bez porównania lepszy od tego z podkreślane przez dodatki takie jak: imbir, żurawina, kwiat soli morskiej i wiele innych.

Łącznie produktów: 55

Wspaniały, wytrawny, zadziwiająco delikatny smak ghanijskiego ziarna w połączeniu z nutami palonego drewna, karmelu i orzechów.

Czekolada zarówno dla fanów mlecznych jak i ciemnych czekolad. Nie jest to typowa przesłodzona, komercyjna czekolada mleczna. Można w niej poczuć dużą zawartość kakao, które pochodzi z plantacji z Madagaskaru. Wytrawny smak został złagodzony dużą porcją mleka.

Czekolada Waniliowo - Mleczna, to wyjątkowa kompozycja mleka, dużej porcji kakao (60%) i naturalnej laski wanilii. Dzięki długiemu procesowi konszowania wanilia w pełni oddaje swoje najcenniejsze walory smakowe i aromatyczne.

Zapraszamy do degustacji czekolady wykonanej z jednego z najdroższych i najbardziej poszukiwanych na świecie ziaren kakaowca. Odmiana Criollo typu Porcelana jest uprawiana w Wenezueli, a jego historia sięga jeszcze ery prekolumbijskiej. Porcelana zawdzięcza swoją nazwę wyjątkowo jasnym ziarenkom kakao, które będąc jeszcze w owocu potrafią być zupełnie białe.

Ziarno Hispaniola (stanowiące zaledwie 4% produkcji Republiki Dominikany) nadaje czekoladzie niespotykany charakter. Jego owocowa nuta z wyraźnie wyczuwalnym posmakiem cytrusów świetnie komponuje się z intensywnym aromatem imbiru.

Ziarno Hispaniola (stanowiące zaledwie 4% produkcji Republiki Dominikany) nadaje czekoladzie niespotykany charakter. Jego owocowa nuta z wyraźnie wyczuwalnym posmakiem cytrusów świetnie komponuje się z kwaśno-słodką żurawiną.

Czekolada doskonale komponuje się z przyprawą chili. Jest to chyba najstarsze połączenie, które było odkryte jeszcze przez Azteków.

Polecamy czekoladę z Kwiatem Soli Morskiej (Fleur de sel). Jest to klasyczna czekolada 70% posypana wyjątkowym i bardzo cenionym przez szefów kuchni rodzajem soli. Ta bardzo delikatna, pełna minerałów sól tworzy się bardzo rzadko na powierzchni wody w Parku Naturalnym Secovlje Saline w Słowenii.

Klasyczna czekolada deserowa posypana kruszonym prażonym ziarnem kakao, które dodatkowo wzmacnia doznania i nadaje wytrawny lekko orzechowy charakter.

Czekolada ta powstała z myślą o ludziach, którzy unikają cukru, a chcieliby móc czerpać przyjemność z czekoladowych kreacji. Ksylitol znakomicie zastępuje cukier, a ma dużo niższy indeks glikemiczny.

Kolumbia 85%, to czekolada dla amatorów wytrawnych i mocnych smaków. Dzięki dużej zawartości ziarna kakao osiągnięto również bardzo ciekawą konsystencję.

Aronia w mlecznej czekoladzie, to połączenie mlecznej czekolady oraz wspaniałych chrupiących Aronii. Ten duet powstał na zasadzie kontrastu aronii oraz aksamitnej czekolady.

Każde opakowanie, na którym przedstawiona jest miniatura plakatu BALSI kryje w sobie oprócz tabliczki czekolady również dodatkowy, kolekcjonerski mikro plakat.

Każde opakowanie, na którym przedstawiona jest miniatura plakatu BALSI kryje w sobie oprócz tabliczki czekolady również dodatkowy, kolekcjonerski mikro plakat.

Do tej pysznej 70% czekolady dodaliśmy  ananas, który sprawia wrażenie orzeźwienia i nutę egzotycznych smaków, oraz malinę, której kwaskowatość lekko podbija całość wrażeń.

W tej odsłonie ciemnej czekoladzie towarzyszą pestki dyni wraz z liofilizowaną czerwoną porzeczką. Subtelna słodycz pestek i kwaskowatość porzeczki ciekawie podkręca smak tejże czekolady.

Czekolada 70%  w tercecie z wiórkami kokosowymi i truskawką- nie tylko cieszy oczy ale i podniebienie. Smak ciemnej 70% czekolady z egzotycznym kokosem i kwaskowatą truskawką to wszystko, czego potrzeba aby się zachwycić.

Połączenie ciemnej czekolady z orzechami i owocami jest powszechnie znane i lubiane. My w tej kreacji wykorzystaliśmy lekko słodkawy migdał i kwaśną wiśnię, które doskonale ze sobą kontrastują.

Czekolada wykonana z jednego z najdroższych i najbardziej poszukiwanych na świecie ziaren kakaowca - odmiana Criollo typu Porcelana z Wenezueli.

Cudownie mleczna czekolada z dodatkiem słodkich moreli i kwaskowatych malin. Dzięki takiemu połączeniu czekolada nie jest za słodka, a owoce zatopione w mocno kakaowej, mlecznej czekoladzie smakują po prostu pysznie.

Niespotykane i wyjątkowe połączenie słodkich truskawek oraz zielonego pieprzu, zatopionych w mlecznej czekoladzie. Przenikająca się słodycz i ostrość tworzą niesamowitą ucztę dla kubków smakowych.

Każde opakowanie, na którym przedstawiona jest miniatura plakatu BALSI kryje w sobie oprócz tabliczki czekolady również dodatkowy, kolekcjonerski mikro plakat.

Każde opakowanie, na którym przedstawiona jest miniatura plakatu BALSI kryje w sobie oprócz tabliczki czekolady również dodatkowy, kolekcjonerski mikro plakat.

Polecamy Państwu czekoladę z ziarna Hispaniola z Republiki Dominikany. Ziarno Hispaniola nadaje czekoladzie niespotykany charakter. Charakteryzuje się ono silnym owocowym posmakiem z wyraźnie cytrusową nutą.

Wspaniałe, lekkie aromaty jaśminu i kwiatów na wstępie.... głębokie i korzenne posmaki na finiszu. Bardzo skomplikowana pozycja o smaku zmieniającym się nawet długo po zjedzeniu.

Polecamy czekoladę z ziarna z Ghany. Wspaniałe, głębokie nuty karmelu, palonego drewna i orzechów - wyraźnie wyczuwalne w tej czekoladzie sprawiają, że czuje się ją na długo po zjedzeniu.

Imbir w deserowej czekoladzie, to połączenie ciemnej czekolady oraz wspaniałego imbiru. Ten duet powstał na zasadzie kontrastu imbiru oraz aksamitnej czekolady.

Każde opakowanie, na którym przedstawiona jest miniatura plakatu BALSI kryje w sobie oprócz tabliczki czekolady również dodatkowy, kolekcjonerski mikro plakat.

Każde opakowanie, na którym przedstawiona jest miniatura plakatu BALSI kryje w sobie oprócz tabliczki czekolady również dodatkowy, kolekcjonerski mikro plakat.

Klasyk wzbogacony o tropikalną nutę, czyli ciemna czekolada posypana pokaźnymi kawałkami słodkawego ananasa.

Delikatne, cienkie kawałeczki intensywnej ciemnej czekolady obsypane cudownymi wiórkami kokosowymi - każdy fan połączeń czekolady z tropikalnym akcentem powinien tego spróbować.

Wyrazisty kontrast między kwaskowatą maliną a cienką, intensywną, ciemną czekoladą wprawi niejednego degustatora w zachwyt.

Blend naszych najlepszych ziaren, z których tworzymy ciemne czekolady w towarzystwie wiśni. W tej propozycji intensywne, gorzkawe nuty są przełamane orzeźwiającą, kwaskowatą wiśnią.

Czekolada wyrabiana ręcznie, bezpośrednio z wyselekcjonowanych ziaren kakao.

Czekolada ciemna zrobiona z ziarna Criollo pochodzącego z wyspy Jawa.

Czekolada wyrabiana ręcznie, bezpośrednio z wyselekcjonowanych ziaren kakao.

Czekolada wyrabiana ręcznie, bezpośrednio z wyselekcjonowanych ziaren kakao.

Czekolada wyrabiana ręcznie, bezpośrednio z wyselekcjonowanych ziaren kakao.

Komu nie przypadło do gustu połączenie czekolady i orzechów? My proponujemy intensywną mleczną czekoladę hojnie obsypaną prażonym migdałem - brzmi banalnie, ale smakuje bosko.

Jabłka z cynamonem - połączenie idealne, na temat którego powstało już wiele wariacji.

Bardzo cienkie kawałeczki aksamitnej czekolady w towarzystwie liofilizowanych truskawek.

Słodycz mlecznej czekolady podkręcona prażonym ziarnem kakaowca.

Czekolada wyrabiana ręcznie, bezpośrednio z wyselekcjonowanych ziaren kakao.

Migdały to częsty element diety sportowców oraz wegetarian. Kobiety, które marzą o pięknych włosach i paznokciach ucieszy również zawartość witaminy B w migdałach. Oczywiście lista zdrowotnych właściwości jeszcze się nie kończy. My jednak uwielbiamy migdały za ich cudowny smak w połączeniu z mleczną czekoladą.

Seria czekolad do picia powstała z kolumbijskiego ziarna kakao o nazwie Trynitario.

Seria czekolad do picia powstała z kolumbijskiego ziarna kakao o nazwie Trynitario.

Seria czekolad do picia powstała z kolumbijskiego ziarna kakao o nazwie Trynitario.

Seria czekolad do picia powstała z kolumbijskiego ziarna kakao o nazwie Trynitario.

Orzechy laskowe w deserowej czekoladzie, to połączenie ciemnej czekolady oraz wspaniałych orzechów laskowych. Ten duet powstał na zasadzie kontrastu orzechów oraz aksamitnej czekolady.

Pistacja w mlecznej czekoladzie, to połączenie mlecznej czekolady oraz wspaniałych chrupiących pistacji. Ten duet powstał na zasadzie kontrastu pistacji oraz aksamitnej czekolady.

Każde opakowanie, na którym przedstawiona jest miniatura plakatu BALSI kryje w sobie oprócz tabliczki czekolady również dodatkowy, kolekcjonerski mikro plakat.

Smoky Joe, to kompozycja stworzona we współpracy z AleBrowarem. Ziarna kakao z Ekwadoru z nutką jaśminu i korzennych przypraw idealnie komponują się z dymnym charakterem Whisky Extra Stout, warzonym przez AleBrowar na bazie słodu whisky.

Każde opakowanie, na którym przedstawiona jest miniatura plakatu BALSI kryje w sobie oprócz tabliczki czekolady również dodatkowy, kolekcjonerski mikro plakat.

Ziarno Kakao w mlecznej czekoladzie, to połączenie mlecznej czekolady oraz wspaniałych chrupiących ziaren. Ten duet powstał na zasadzie kontrastu ziarna oraz aksamitnej czekolady.

Żurawina jest krzewem uprawianym również w Polsce - w wielu jej rejonach jest niedoceniony. A szkoda, ponieważ poza jej pożywnością jest niezwykle smaczna. Szczególnie w czekoladzie deserowej, która nadaje słodkiego posmaku delikatnie kwaskowatym owocom.



Góra